هر فروشگاهی نیازها و کمبودهایی دارد که باید توسط سیستم کنترل موجودی آن فروشگاه مرتفع شود. بر این اساس، مقصد اصلی در سیستم کنترل موجودی عبارت است از:
فعالیتهایی که سبب میشود میزان موجودی اقلام مورد نیاز سازمان تنظیم شده و در سطح قابل قبولی قرار بگیرد. هدف اصلی کنترل موجودی، بیشینه کردن میزان سود در کنار کمینه کردن میزان سرمایهگذاری در ذخیره کردن موجودی میباشد به نوعی که بر سطح رضایتمندی مشتری تاثیری نگذارد. همچنین کنترل موجودی یعنی اینکه بدانیم موجودی اقلام مختلف در کجای انبار نگهداری میشود و میزان آن در هر لحظه چقدر میباشد.
با توجه به مطلب بالا، می توان هدف های زیر را برای سیستم های کنترل موجودی برشمرد:
- تامین به موقع، به اندازه و با قیمت مناسب کالاهای مورد نیاز فروشگاه
- وصول کالاها و حفاظت صحیح از آن ها در انبار به نحو موثر و با حداکثر صرفه جویی در مصرف منابع مادی و انسانی
- تعیین میزان خرید مقرون به صرفه و مقدار مناسبی از موجودی در انبارها نگهداری شود.
- توزیع به موقع کالاها با مقدار و مشخصات معین بین مشتریان درخواست کننده
- کنترل گردش کالاها به منظور تضمین عمر انباری یا تاریخ انقضای مصرف آن ها و اطمینان یافتن از این موضوع که مقدار مناسبی از موجودی در جای مناسبی از انبار نگهداری میشود.
توجه کنید: از آنجا که هدف اساسی فروشگاه ها، افزایش بازدهی و سود است، موجودی باید همیشه در سطحی نگاه داشته شود که هزینه های ناشی از آن در پایین ترین حد ممکن باشد.
فواید سیستم کنترل موجودی
استقرار یک سیستم کنترلموجودی برای هر فروشگاه، فایده های زیر را به ارمغان خواهد آورد:
منظم شدن عملیات فروشگاه
از طریق سیستم کنترلموجودی، تامین و توزیع کالاهای مورد نیاز قسمت های مختلف فروشگاه به صورت منظم انجام خواهد شد. به طوری که در کار آن ها رکود و وقفه ای رخ نخواهد داد.
ایجاد صرفه جویی در خرید
از آنجا که سفارش برای خرید کالاهای مورد نیاز، به میزان زیاد، (خرید انبوه) خواهد بود ، شرایط فروش آسان تر و استفاده از تخفیف ها بیشتر خواهد شد. در نتیجه، قیمت واحد کالاها کاهش می باید و هزینه های حمل نیز کمتر می شود.
منظم شدن روند تهیه کالاها
مجموعه ای از عوامل مانند تاخیر در حمل، اعتصاب ها، کالاهای معیوب یا ناقص، ورشکستگی فروشندگان عمده و … باعث می شود که تهیه کالاها با تاخیر و مشکلات دیگر توام شود. سیستم کنترلموجودی باعث می شود که موجودی کالاها در سطح مناسبی باشد تا مشکل کمبود کالا و مشکلات جانبی آن رخ ندهد.
کنترل نوسانات تقاضا
هنگامی که نوساناتی برای کالاهای مورد تقاضای فروشگاه وجود دارد، موجودی کالاها در انبار می تواند مقدار تفاضای بیشتری را جذب کند. نابراین میبایست مقداری را ذخیره کرد تا در صورت نیاز موجود باشد.در واقع، موجودی کالاها در انبار، پاسخ گوی تقاضا اضافی خواهد بود.
ممنون میشم تو مقاله های بعدیتون اصطلاح انگلیسی این لغات رو هم بیان کنید